Σχετικα με μας

“Μια χώρα, η Κρήτη, μέσα βρίσκεται στο πέλαο το κρασάτο, περίσσια πλούσια, θαλασσόζωστη, πανώρια πολιτείες έχει ενενήντα? μύριοι, αρίφνητοι ζουν πάνω άνθρωποι, κι είναι πολλές οι γλώσσες τους, ανάκατες. Θρέφει Αχαιούς η Κρήτη, 
και βέρους Κρητικούς αντρόκαρδους, και Δωριείς, που ζούνε
σε τρεις φυλές, κι ακόμα Κύδωνες και Πελασγούς αρχόντους.”

Οδύσσεια, Ραψωδία Τ΄ (172-177)
(Μετάφραση: Καζαντζάκη- Κακριδή)

Ο Όμηρος στην Οδύσσεια τον 8ο προς 7ο αιώνα πΧ μιλά με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τη Κρήτη και πολλούς αιώνες αργότερα ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει στον Καπετάν Μιχάλη, “Όμορφη που ‘ναι η Κρήτη. Όμορφη! ..και ναμουνα αετός να την καμάρωνα απ’ την κορφή του αέρα!”

Η Κρήτη μας, ένας τόπος ξεχωριστός, μοναδικός, πραγματικά ευλογημένος! Αισθανόμαστε ότι είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σ’ αυτή και είναι χρέος μας να συμβάλουμε στη διατήρηση τόσο του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της, όσο και της σπουδαίας πολιτιστικής της και γαστρονομικής της κληρονομιάς.

Δημιουργήσαμε το cretanvalues – “Κρητικές αξίες” θέλοντας να κάνουμε μια μικρή προσπάθεια προς τη κατεύθυνση αυτή.

Η γαστρονομία της Κρήτης ξεχωρίζει από την αρχαιότητα και υπάρχουν ξεχωριστές αναφορές από τα χρόνια του Μινωικού πολιτισμού, αλλά και στους μετέπειτα αιώνες, σε όλες τις φάσεις της ιστορίας του νησιού.

Η Κρητική διατροφή έχει αφήσει της σφραγίδα της παγκόσμια, από τη δεκαετία του 1950 και μετά, όπου και επιστημονικά αποδείχθηκε σαν ένα κατ’ εξοχήν υγιεινό πρότυπο διατροφής. Απλή διατροφή, με κύρια χαρακτηριστικά τη σχέση των ανθρώπων με τη φύση και την εποχική χρήση των αγνών προϊόντων της γης, με κατανάλωση  υγιεινών συνδυασμών τροφών, κυρίως με πολλά λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, φρούτα, ωμούς ξηρούς καρπούς και βέβαια το αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Τα αγνά Κρητικά προϊόντα που για αιώνες είναι η βάση της Κρητικής διατροφής, μπορούν να αποτελέσουν τις άριστες επιλογές του σύγχρονου καταναλωτή, τόσο από πλευράς υγιεινής διατροφής, ανακόπτοντας τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες των σύγχρονων ανθρώπων των τελευταίων χρόνων, όσο και να είναι η βάση για μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει ο τόπος μας και χαρακτηρίζει τη πλούσια σε εδέσματα κρητική κουζίνα.

To cretavalues εκφράζοντας πιστά τη παραπάνω φιλοσοφία, έχει στόχο να αποτελέσει σήμα ποιότητας και να ταυτιστεί με τα άριστα “προϊόντα αξίες” της Κρητικής Γης.